Naslov | Turistički klimatski indeks |
Naslov (engleski) | Tourism climate index |
Autor | Mia Bešlić |
Mentor | Frano Matić (mentor) |
Član povjerenstva | Vedran Poljak (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Frano Matić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Marin Ordulj (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Splitu (Sveučilišni odjel za studije mora) Split |
Datum i država obrane | 2022-09-02, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | PRIRODNE ZNANOSTI Interdisciplinarne prirodne znanosti |
Sažetak | Klima je odlučujući turistički resurs i mora se uzeti u obzir u promocijama turizma jer igra
ključnu ulogu u atraktivnosti turističkih destinacija i sezonalnosti u turističkoj potražnji.
Klimatski letak sadrži klimatološke i bioklimatološke podatke, predstavljene za turiste.
Bioklimatološki se uvjeti prikazuju pomoću srednjih vrijednosti i učestalost toplinskih osjeta na
temelju fiziološkog ekvivalentna, temperatura se mjeri u intervalima od 10 dana koji pokrivaju
cijelu godinu, uz temperaturu zraka mjeri se i temperatura mora, trajanje sunca, količina i broj
dana s oborinama i ruže vjetrova. Uz to, sadrži shemu koja prikazuje klimatske turističke
informacije. Informacija koja se ovdje pruža, pomoć je turističkoj industriji i sudionicima u
stvaranju odluka. Što se tiče pogodnosti klime, za opće turističke svrhe, ona se izražava
turističkim klimatskim indeksom (TCI), koji kombinira nekoliko klimatskih elemenata
povezanih s turizmom. U studijama koje se analiziraju u ovom radu, izvorni TCI modificiran je
na dva načina. S jedne strane, najpopularniji i najkorišteniji bioklimatski indeks je
Physiologically Equivalent temperature tj. fiziološki ekvivalentna temperatura (PET). Nadalje,
TCI je prilagođen desetodnevnoj ljestvici jer je relevantniji za turizam od izvornih mjesečnih
prosjeka klimatskih parametara. Koristeći modificirani TCI karakteriziramo i uspoređujemo
klimatski pogodna ili nepovoljna mjesta i razdoblja godine uzimajući Mađarsku i dvije druge
relativno bliske turističke destinacije kao primjer. |
Sažetak (engleski) | Climate is a decisive tourist resource and must be taken into account in tourism promotions
because it plays a key role in the attractiveness of tourist destinations and seasonality in tourist
demand. The climate leaflet contains climatological and bioclimatological data, presented for
tourists. Bioclimatological conditions are shown using mean values and the frequency of thermal
sensations based on physiological equivalents, temperature is measured in 10-day intervals that
cover the whole year, along with air temperature, sea temperature, duration of sunshine, amount
and number of days with precipitation and wind rose are also measured. . In addition, it contains
a scheme that displays climate tourism information. The information provided here helps the
tourism industry and participants in making decisions. As for the convenience of the climate, for
general tourism purposes, it is expressed by the tourism climate index (TCI), which combines
several climate elements related to tourism. In the studies analyzed in this paper, the original TCI
was modified in two ways. On the one hand, the most popular and most used bioclimatic index is
Physiologically Equivalent Temperature (PET). Furthermore, the TCI was adjusted to a ten-day
scale because it is more relevant for tourism than the original monthly averages of climate
parameters. Using the modified TCI, we characterize and compare climatically favorable or
unfavorable places and periods of the year, taking Hungary and two other relatively close tourist
destinations as examples. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:226:651972 |
Studijski program | Naziv: Biologija i tehnologija mora Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biologije i tehnologije mora (univ. bacc. ing. biol. et techn. mar.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2023-02-28 08:53:09 |