Naslov Učinak mješavine enzima kao dodatka u ishrani komarče, Sparus aurata L.
Naslov (engleski) The effect of the mixture of enzymes as nutritional supplements for the gilthead seabream Sparus aurata L.
Autor Ljiljana Đurić
Mentor Ivan Katavić (mentor)
Mentor Tanja Šegvić Bubić (komentor)
Član povjerenstva Jure Brčić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ivan Katavić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Tanja Šegvić Bubić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu (Sveučilišni odjel za studije mora) Split
Datum i država obrane 2018-09-19, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Testiran je enzimski dodatak ENZYMMIX - F u ribljoj hrani s ciljem procjene učinkovitosti i iskoristivosti hranjivih sastavnica s obzirom na različite koncentracije enzima (0,5%, 1%, 5%, 10%) u odnosu na kontrolnu skupinu (bez enzima). Pritom su analizirani parametri rasta, biokemijski te masnokiselinski sastav mišićnog tkiva mlađi komarče (Sparus aurata). Jedinke prosječne mase 11,96 ± 4,89 g (±SD) i dužine 9,47±1,15 cm (N=600) bile su raspoređene unutar pet pokusnih skupina, s tim da je svaka tretmanska skupina sagledavana kroz tri replikacije. Korišteni su četvrtasti bazeni zaobljenih uglova, volumena 70 litara svaki, s protočnim optokom prethodno filtriranog ambijentalnog mora. Pokus je tajao 60 dana. Statistički značajne razlike u dužini riba utvrđene su između pokusne skupine s 10% enzima u hrani i ostalih pokusnih skupina. Skupina s 0,5% enzima u hrani imala je najveći maseni prirast i posljedično najbolji indeks kondicije u odnosu na ostale tretmanske skupine te najslabiji rast u dužini. Vrijednost b>3 dužinsko-masenog odnosa kod pokusne skupine s 0,5% enzima u hrani upućuje na pozitivan alometrijski rast ribe. Nije zabilježen povećan prirast mase i specifične stope rasta tretmanskih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu. Veći udio prehrambeno korisnih masnih kiselina (palmitinska, oleinska, linolna, EPA, DPA i DHA) uočen je kod svih pokusnih skupina riba hranjenih smjesom komercijalne hrane obogaćene enzimskim dodatkom. Probabljivost fosfora iz riblje hrane je najbolja kod pokusne skupine s 10% enzima u hrani.
Sažetak (engleski) ENZYMMIX - F enzyme supplementation in fish food was tested to evaluate the efficacy and usefulness of nutrient components with respect to different enzyme concentrations (0,5%, 1%, 5%, 10%) compared to control group (without enzyme). The growth parameters, the biochemical and the fatty acid composition of the muscle tissue of the gilthead seabream (Sparus aurata) were analyzed. Units of average mass of 11,96 ±4,83 g (±SD) and length of 9,47 ± 1,15 cm (N=600) were distributed within five experimental groups, so that each treatment group was screened through three replications. Square pools with rounded corners, a volume of 70 liters each, have been used and with a flow of optically pre-filtered abient water. The test lasted for 60 days. Statistically significant differences in the length of fish were found between the 10% enzyme experiment in food and other experimental groups. A group of 0,5% enzymes in food had the highest mass gain, and consequently the best Fulton's conditions factor in comparison to other treatment groups, and the lowest growth in length. The b>3 length-to-weight ratio in the 0,5% of the food enzymes in the food indicates a positive alometric growth of fish. Increase in weight gain and a higher specific growth rate of test specimens has not been recorded in treatment group compared to the control group. A higher proportion of dietary fatty acids (palmitic, oleic, linoleic, EPA, DPA and DHA) was observed in all experimental groups of fish fed by commercially food enriched enzyme supplement. Apparent digestibility coefficients of phosphorus from fish food is highest in the experimental group with 10% enzyme in food.
Ključne riječi
enzimski dodatak
ENZYMMIX - F
učinkovitost
komarča
Sparus aurata
rast
probabljivost
Ključne riječi (engleski)
enzyme supplement
ENZYMMIX - F
efficiency
gilthead seabream
Sparus aurata
growth
digestibility
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:226:316326
Studijski program Naziv: Morsko ribarstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/ magistra inženjer/inženjerka morskog ribarstva (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Javna napomena Predmet: Marikultura
Datum i vrijeme pohrane 2018-11-30 11:14:51